Lunchen bij Soepplus

De schafttijd in een soep- en saladbar: koken, proeven, borden dresseren en natuurlijk zelf ook iets eten.

De gevel van de zaak Soepplus in Gent (website Soepplus)

Barbara is al twintig jaar de kok en uitbaatster van Soepplus. Het is haar job om mensen te voorzien van gezond eten en drinken tijdens hun schafttijd. Barbara’s getuigenis schenkt ons een unieke inkijk in het belang van de schafttijd voor haar klanten en het leven op de werkvloer van een horecazaak.

Lunchpauze als job

Schafttijd betekent voor Barbara eerder werken dan pauzeren. Ze ervaart vanop de eerste rij een evolutie in de waarde die haar klanten aan de middagpauze hechten.

 

Wel, voor mij persoonlijk is dat natuurlijk werken. Want ik voorzie vooral, eigenlijk enkel lunch. Maar het is wel leuk om dan te zien, al de klanten die hier komen, die nemen echt wel lunchpauze. En ja natuurlijk is het wel zo, iedereen bijna op hetzelfde moment lunchpauze neemt. Je ziet wel een evolutie vind ik, in de jaren, de twintig jaren dat ik bezig ben, wordt er meer belang gehecht aan de pauze op zich. Ook door het bedrijf zelf. Er wordt al veel een keer een lunch georganiseerd van het bedrijf, of zelfs een lunch met iets sportiefs of allez, er wordt daar wel veel meer aandacht aan besteed dat je echt een pauze neemt en dan weer start met werken. Wat dat ik wel een goeie evolutie vind.

Ja, je merkt dat mensen daar echt ook nood aan hebben. Dat dat ook goed is dat dat er is. Bij sommige bedrijven merk je dat ze waarschijnlijk glijdende uren hebben, dat ze zo kort mogelijk hun pauze nemen om dan sneller naar huis te kunnen. Het is zo verschillend. Maar het is wel noodzakelijk.

Wel voor mij betekent het natuurlijk werken en is het zeer belangrijk, dat het druk is. Maar ik vind het ook fijn om de klanten die hier komen een fijne en lekkere middagpauze te kunnen aanbieden, dat vooral. Dus het is zo de twee hé. Dus ik vind het voor mezelf, maar ook voor de mensen die er komen of de klanten.

 

Gezonde voeding

Barbara merkte doorheen haar loopbaan veranderende eet- en drinkgewoontes op. Haar klanten geven steeds vaker bewust de voorkeur aan gezonde voeding.

 

In vergelijking met vroeger, zijn we echt wel veel gezonder of bewuster van gezonde voeding. Ook ja, het vegetarische en veganistische is ongelooflijk gewijzigd. En vooral, in het begin hadden wij hier ja een vrouwelijk publiek en nu merk je dat ook heel veel mannen bezig zijn met gezonde voeding. En dat is zeker een positieve verandering, ja dat is zeker geëvolueerd.

 

Deze tekst werd opgesteld door stagiair Emile Vandenameele, die Barbara ook interviewde.

 

Bronnen

Getuigenis van Barbara Defour, 23/03/2022.

Uploaden audio


Vervang bestaande door nieuwe
Ja
Neen

Uploaden beelden


Vervang bestaande door nieuwe
Ja
Neen

Copyright beelden

Hiermee verklaar ik dat er op de beelden geen copyright rust en ze voor het project mogen gebruikt worden en opgenomen in een archiefcollectie rond schafttijd in de collectie van Amsab-ISG