Lunchen als leerkracht

Mark trekt zich onder de middag graag terug in zijn klaslokaal. Een moment van rust.

Klaslokaal CVO Groeipunt, Gent.

Getuigenis van Mark Hebbelinck, docent bij CVO Groeipunt Gent:

Na een intense les zoek je de leraarskamer op waar een prakje in een doosje geduldig wacht in de ijskast die volgestouwd is met verjaarde producten. Je kan ook een te dure hap kopen in de kantine van de school en die al dan niet opwarmen in de microgolf waar enkele generaties etensresten aanhangen. Ofwel haal je de lauwe brooddoos uit je schooltas en draai je haastig de ecologisch onverantwoorde aluminiumfolie van je slappe boterhammen.

Je kan ook, zoals ik, gewoon een weke koffie halen aan het hightech apparaat in de docentenruimte en asociaal snel weer naar je lokaal verdwijnen. De leraarskamer, het inner sanctum van een school, is namelijk een verzamelplaats van jonge, een beetje te enthousiaste leerkrachten, oudere ietwat uitgebluste klagers, over het ‘werk’ pratende docenten en smalltalk makende lesgevers. De leraarskamer tijdens de middagpauze benadert dus een soort live versie van facebook. Het feit dat het live is impliceert dan ook drukte en decibels. Let wel ik hou van mijn collega’s, maar niet in kudde.

Dus voor drukte, smalltalk en decibels is ‘mijn lokaal’ de vluchtheuvel waar ik rustig een koffie kan drinken, mijn krant of boek kan lezen en eventueel al wat kan klaarzetten voor de volgende intense les. Er zit wel eens een student op haar/zijn smartphone te tokkelen, maar die verwacht geen smalltalk of conversatie van een saaie leerkracht. De lunchpauze betekent voor mij dus de rust van een schoollokaal, een koffie en een boek of krant. Peace and quiet…

CVO Groeipunt, campus Gent Sint-Amandsberg.

 

Bronnen

Getuigenis van Mark Hebbelinck, 03/01/2022.