Als een steen op de maag

Begin 1962 startte Marc Knockaert bij de slijperij De Hantsetters in Diksmuide. Het eten in de slijperij was echter niet zonder risico.
 
 
Diamantbewerker in 1984, door Edward Schellens (Amsab-ISG, fo025352).
 
 

'Enkel een wasplaats om je handen te wassen, je was ook zwart van het stof, en toiletten maar je had dus geen plaats om te lunchen, dit gebeurde aan je slijpmolen. Om je een mooi voorbeeld te geven, er zat iemand naast mij, om 9u hadden wij de gewoonte om een boterham te eten, ik deed dit praktisch nooit omdat ik s’ morgens normaal mijn ontbijt thuis at, maar velen deden dit nooit en om 9u eten die dan hun boterham op, op het werk, terwijl ze verder aan slijpen waren. De diamantjes zaten in kleine potjes, hij is dan aan het eten en terwijl ze aan het eten waren, werd een soms eens een krant genomen, om naar de koers of de voetbal te kijken, en als de boterhammetjes op waren, dan alles opruimen en weg. 

Als het avond was, zei hij tegen mij ‘potverdorie, ik heb hier 2 of 3 steentjes te kort’, ik zei ‘hoe gebeurt dit, je hebt ergens misschien in een putje gekipt of zo?’ Beginnen vegen en zoeken en niks gevonden, 's anderdaags komt hij dan terug, ik vroeg dan ‘je hebt dit toch niet opgegeten terwijl je uw boterham at? Je moet niet lachen misschien is dit wel zo.’ Hij ging naar het toilet, je had zo van die zeefjes, ingeval je een steentje kwijt was, moest je er achter zoeken, als je de eerst 2 of 3 dagen niet terug vond, dan ging je dit niet terug vinden. We hadden dan speciale zeefjes met heel fijne netjes, je moest dit dan schudden met het vuil erop, normaal zag je iets blinken. Je had ze dan terug he, ik zei ‘neem zo een netje en neem dit mee naar het toilet’. Hij zei ‘zou ik dit doen?’, ik zei ‘je moet dit doen’, je weet het toch nooit, hij heeft het gedaan en ja ze zaten er alle drie in. 

Hij had ze dus opgegeten met zijn boterhammen, was dit eraan geplakt door de boter? Hij heeft dit opgegeten en niet geknabbeld zeker en gewoon ingeslikt, er zaten 3 steentjes in. Je ziet wel hoe zot dit kan zijn. Je moet toch voorzichtig zijn. Dit waren zo zaken die gebeurden. Daar is lang mee gelachen geweest. Velen vragen zich ook af, gebeurde er dan nooit geen diefstal? Dit is een waardevol product, is er nooit een diefstal op, neen dit gebeurde nooit. Echt waar.' 

 
Bronnen
 
Getuigenis van Marc Knockaert, in het kader van het project A World of Diamond: Diamond Workers in Belgium, The Netherlands and France (1895-2000), 17/02/2020.