Lunchen in een melkbar

In de mijn van Zolder werkten ook vrouwen … in de melkbar.

De melkbar in het bovengrondse hoofdgebouw werd oorspronkelijk uitgebaat door melkfabriek Lilac. In 1966 kon de 21-jarige Hilda Put er starten. Vijf jaar later kon ze zich zaakvoerder van de melkbar noemen.

Hilda Put in de melkbar in de mijn van Zolder (Privécollectie Hilda Put)

Het was er vaak ontzettend druk. De mijnwerkers die bovenkwamen hadden grote dorst door het steenstof en de hitte. Ze snakten naar melk. Hilda getuigt over de bedoeling en de werkwijze van de melkbar:

 

‘De Lilac is daar destijds mee begonnen in 1957. Die hebben toen echt de bedoeling gehad van: ‘We gaan daar een melkbar en melk verkopen voor die mijnwerkers want dat is gezond’. Dat was echt de bedoeling. Later is dat toch achterhaald want zij werkten dan in het stof. Die melk, als ze dan melk opdronken, dan zou nog meer slijmvorming gegeven hebben en dat zou toch niet zo gezond zijn. Dan zou een frisdrank beter geweest zijn want dat spoelde dan nog beter door, dat was toen de bedoeling.

We hadden dan melk met verschillende smaken in en die moesten we alle posten terug klaar maken dat alles klaar stond tegen dat ze boven kwamen. Dan moest het heel snel gaan omdat ze dan met heel veel waren. Daar deden we dan ofwel kriek in, of grenadine of mokka. Dat maakte het lekkerder. Die grenadine kregen we dan. Kriekske zeggen ze daar tegen.’

 

Bronnen

Getuigenis van Hilda Put, 15/09/2021.

Johan VELDEMAN, Hilda Put, wit tussen zwart. In: Johan VELDEMAN (red.), Diep: de mijnologen, Heusden-Zolder: Coalface, 2018, pp. 92-111.