Lunchen bij First National City Bank

Marleen herinnert zich de eerste maaltijdcheques en de tijd dat er nog koffiedames waren.

 

Getuigenis van Marleen Wildiers, voormalig werknemer bij First National City Bank in Antwerpen:

Ik ben geboren in 1945 en begon in oktober 1967 te werken bij de First National City Bank in Antwerpen. We hadden één uur en 30 minuten de tijd om te lunchen. Ik nam die tijd om over huis te gaan om daar een boterham te eten en eventueel nog het een en het ander te doen. Een klein jaar later werd er, na onderling overleg, een lunchpauze van één uur ingesteld.

Dan kregen we bonnetjes die de kleine lunchrestaurantjes accepteerden. Die hadden een waarde van 30 BF per bonnetje. Ik spaarde al die bonnetjes op om op vrijdagavond met mijn man een pizza te gaan eten in de Statiestraat.

In dat uurtje lunchpauze ging ik naar het Begijnhof, vlakbij mijn werk, en at daar dan een potje yoghurt en een appel. Als het regende ging ik in de kapel zitten. Op het werk was er een koffiedame die met lekkere koffie rond kwam. Héél lekkere koffie in een mooi servies! Dat zijn dan later kartonnen bekertjes geworden. Het koffiemachine waar iedereen zelf zijn koffie kon gaan halen heb ik niet meegemaakt. Wat een afgang vond ik dat! 

 

In de archieven van BNP Paribas Fortis, een andere bankinstelling, vonden we nog volgende beelden:

De ontspanningsruimte van La Banque de la Société Générale de Belgique (BSGB) in oktober 1962 (©Archives BNP Paribas Fortis)  

 

Restaurant MdP, circa 1960-1966 (©Archives BNP Paribas Fortis)  

 

Bronnen

Getuigenis van Marleen Wildiers, 27/08/2021.