Lunchen bij Deliveroo

Als fietskoerier bij Deliveroo gaat de schafttijd al snel verloren als je geen bestelling wil weigeren.

(Stockfoto, Unsplash)

Kyle is fietskoerier bij Deliveroo en werkte in het verleden ook al voor Take Away. Hij is actief in een Koerierscollectief dat strijdt voor betere werkvoorwaarden. Hij getuigt over de middagpauze en vooral het gebrek eraan:

 

  

‘Ja, dus ’s ochtend was dus koffie en een croissant. Meestal dan naar de EXKi omdat voor elf uur is koffie en de koffiekoeken, die zijn daar één euro. Dus dan nam ik mijn ontbijt daar en dan terwijl keek ik uit of er ondertussen nog andere koeriers of zo waren om gewoon een babbeltje te slaan. Ik had ook altijd veel mueslibars van de Colruyt mee voor als je honger kreeg tijdens het fietsen iets te eten. ’s Middags, ja, dat hing ervan af, ’s middags is eigenlijk niet echt ’s middags omdat ’s middags natuurlijk heb je uw shift, maar dan na de shift, dat is rond twee uur. Aangezien dat ik eigenlijk in het centrum woonde ging ik dan vaak thuis iets eten.

En je hebt wel gasten zeker, en ik vind dat echt zot, je had er zelfs op de fiets die dat deden, maar vooral dan de scoots of de elektrische fietsen, die eigenlijk gewoon heel de dag door werken en die dan gewoon sneller eens iets eten wanneer ze even niets hebben. Maar dat was wel zot en je zag wel dat dat niet gezond was en dat die daardoor wel sterk vermagerden. Dus ja, dat is niet zo eenvoudig als koerier om daar een beetje een regelmaat in te vinden, wat dat wel nodig is want zoals je zegt, je verbruikt veel calorieën. Omdat ja, natuurlijk soms als je aan het eten bent, moet je durven zeggen ‘Nee, deze bestelling neem ik niet’. Maar je bent altijd wel zo een beetje in de modus van zo veel mogelijk bestellingen doen want je verdient maar per bestelling.’

  

Bronnen

Getuigenis van Kyle, 28/06/2021.