Lunchen bij Femma

Vrouwen blijken de schafttijd vaak te combineren met allerlei huishoudelijke taken. Een kortere werkweek zou deze last verlichten volgens Femma.

(Stockfoto, Pexels)

Femma experimenteerde in 2019 met de kortere werkweek. Gedurende een jaar stapte Femma over op een 30-urenwerkweek. Volgens de organisatie biedt een voltijdse werkweek van 38 uren of meer te weinig ruimte voor alle waardevolle aspecten in je leven naast werken een plaats te geven. Bovendien blijkt het nog steeds vooral de vrouw te zijn die deeltijds gaat werken indien dit nodig blijkt te zijn binnen een huishouden. Stereotiepe rolverdeling?

Marijke, communicatiestrateeg bij Femma, licht de mentale bagage toe die vrouwen vaak dragen tijdens de schafttijd en legt de link tussen de schafttijd en een kortere werkweek:

 

‘Ik denk dat ik thuis, ja dat is blijkbaar ook typisch vrouwelijk, dat hebben we bij Femma Wereldvrouwen ook onderzocht of die analyse hebben we bekeken: vrouwen gaan heel veel combineren. Dus thuis komt dat erop neer dat ik ja, een was ga ophangen, het is heel erg genderspecifiek. Maar ik ga een was ophangen of ik ga al eens nadenken over het eten voor ’s avonds, maar daarnaast toch nog de tijd nemen om lekker te lunchen.

Maar voor Corona ging ik nog vier dagen in de week naar Brussel, had ik ook mijn schafttijd, mijn lunchtijd. Maar die was heel vaak ook gevuld met combinaties. Dan ging ik nog snel een boodschap doen of ik belde voor een doktersafspraak of ik begon mijn weekmenu voor de volgende week te maken of mijn boodschappenlijstje. Ja en het schijnt dat dat ook heel typisch is voor de mental load die vrouwen dragen, dat die constant in hun hoofd aan het, ja, doordenken zijn over wat moet er nog allemaal gebeuren, van ‘ik moet nog luiers gaan halen voor de kinderen straks op weg naar de trein.’ En ik denk dat dat een beetje weggevallen is. Als je minder uren werkt, heb je gewoon meer tijd om al die andere dingen in te plannen en dan is het niet nodig om een moment zoals de schafttijd, waar je eigenlijk ja, toch moet ontspannen en even alles uit uw hoofd te halen, dan is dat niet meer de periode om vol te stoppen met andere dingen die ook moeten gebeuren. Ik denk dat dat een voordeel is van arbeidsduurvermindering, van minder uren betaald te gaan werken, dat je dan de momenten dat je pauze neemt, dat je rust neemt, dat die ook écht voor pauze en rust zijn en dat die niet vol zitten met allerlei andere combinaties.’

Daarnaast hecht Marijke veel belang aan eten en de tijd om tot rust te komen:

 

‘Ja, ik ben ook wel iemand, ik hou ook van eten op het juiste moment, ik hou ook gewoon zelf van eten, dus lunchtijd is altijd wel een feest. En ik hou ervan om dat op gezette uren te doen dus meestal rond twaalf uur begint mijn maag wel eens te grommen en dan denk ik van ‘oké, wat is er in huis?’ Ik woon in een dorp waar er geen grote supermarkten zijn maar we hebben wel nog een kruidenierswinkel op het plein, dus dan denk soms van ‘goh, zou ik nog snel even tot daar stappen?’ Soms voel ik me wel een beetje op vakantie, het is echt zo het dorpje in de zon, de kleine kruidenier, dan kan ik snel nog iets gaan halen en daar iets mee maken. Dus ja dat vind ik wel heel fijn, ik neem daar echt de tijd voor omdat ik het ook belangrijk vind, en leuk.

Ah ja, ik ben diegene waar iedereen altijd jaloers op is want ik ben heel graag bezig met eten. Ik ben ook nog altijd de mama die boterhammen dozen maakt voor haar pubers van 13 en 15 jaar, ik ben daar blijkbaar een uitzondering in. Ik neem dus echt de tijd ’s morgens, ik sta daar ook vroeger voor op, en meestal is dat voor bij niet zo vaak boterhammen aantreffen in mijn lunchtrommel. Vaak ofwel een overschotje van de avond voordien, een maaltijdsoep, een slaatje, een pastasalade, een wrap, zulke dingen.

Ik heb thuis een gigantische schuif die eind van de zomer altijd enorm uitgemest wordt en mooi geplaatst wordt met brooddozen in allerlei maten en formaten en kleurtjes en twee verdiepen en drie verdiepen en vershoud-stukjes en koelelementen. We zijn nu eind september en die schuif is al één grote chaos maar ik heb heel veel verschillende verpakkingen, uiteraard wel allemaal herbruikbare verpakkingen, dus geen aluminiumfolie of zo. Het hangt er een beetje vanaf van wat ik meeneem. Maar ik hou wel van, en ik ben nog altijd een beetje op zoek naar echt stevige, grote brooddozen met verschillende compartimenten, met een potje voor eventueel dressing of saus in te doen. Ik heb daar nog niet de ideale brooddoos voor gevonden.’

 

Bronnen

Getuigenis van Marijke, 24/09/2021.

Voor meer info over het onderzoek van Femma naar de 30-urenwerkweek: zie https://www.gerichtopevenwicht.be/.