Lunchen in de gevangenis

Gedetineerden zijn vaak inventief om hun voeding gevarieerd te houden.

(Stockfoto, Pexels)

Uit een gesprek met Nancy, een penitentiair bewaking assistent of cipier in de volksmond, bleek dat gedetineerden vaak zelf het heft in handen nemen om gevarieerde voeding naar binnen te spelen. Op haar afdeling kunnen de gedetineerden door de overbevolking in de gevangenis niet in de kantine eten of zelf iets klaarmaken in een keuken. Ze moeten in hun cel eten. Alles moet in de cel gebeuren, ook het bereiden van een extraatje. En voor dat laatste zijn sommigen wel zeer vindingrijk. 

 

Ze eten allemaal in hun cel, bij ons op onze afdeling hé, omdat we ook al jaren op onze afdeling met overbevolking zitten. Jaren geleden, ik spreek eigenlijk van 10 jaar geleden, mochten ze nog in de zaal eten. Dan was er één sectie-ziender, een gedetineerde die verantwoordelijk was voor het eten uit te delen en te kuisen. En dan konden ze eigenlijk echt in de zaal eten. Maar nu eten ze op cel. We zitten met een grote overbevolking en naar veiligheid toe wordt er niet meer in de zaal gegeten. Wij hebben beklaagden dus wij hebben heel veel gedetineerden, overbevolking. En naar veiligheid toe is dat niet meer mogelijk. 

Maar er zijn er wel veel die koken in de microgolf. Die zelf eitjes of iets bakken in de microgolf. Die kopen dan zo speciaal op de kantine, zo speciaal een potje voor in de microgolf om te koken. En die zijn zodanig inventief, ja, dat zij alles klaarmaken. Zelfs broodpudding. Melk en brood dat ze over hebben ze gooien dat er allemaal in, suiker, ja en blijkbaar lukt dat. Of pudding ook ja, maar ik denk ook voor kooktoestellen, in Brugge zelf mag je geen waterkokers hebben blijkbaar ook omdat de elektriciteit dat niet echt aankan. In Gent vroeger hadden ze wel een waterkoker en ik heb nog in Leuven-Centraal ook gewerkt en daar hadden ze wel een klein kookplaatje.         

 

Deze tekst werd opgesteld door stagiair Clara Pollentier, die Nancy ook interviewde.

 

Bronnen

Getuigenis van Nancy, 07/06/2022.