• Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over.

    Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht te geven
    op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag.

     

    PODCAST
  • Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over. Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht geven op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag
    Read More
  • Welkom op de website van Schafttijd

  • 1
  • 2

Fototentoonstelling en podcast

Een fototentoonstelling en podcast, gelanceerd op Boterhammen in het Park op 28 augustus, nemen je mee naar de eetpauze, vroeger en vandaag.

Meer info

 

Over het project

Met het project willen we vooreerst de vele getuigenissen die reeds bestaan over schafttijd verzamelen, inventariseren en registreren zodat ze duurzaam kunnen bewaard worden. Daarnaast zoeken we ook naar nieuwe verhalen die nog meer informatie aanbrengen over de talloze manieren waarop de schafttijd werd en wordt doorgebracht.

 

Lees meer over het project

 

Als een steen op de maag

Begin 1962 startte Marc Knockaert bij de slijperij De Hantsetters in Diksmuide. Het eten in de slijperij was echter niet zonder risico.
 
 
Diamantbewerker in 1984, door Edward Schellens (Amsab-ISG, fo025352).
 
 

'Enkel een wasplaats om je handen te wassen, je was ook zwart van het stof, en toiletten maar je had dus geen plaats om te lunchen, dit gebeurde aan je slijpmolen. Om je een mooi voorbeeld te geven, er zat iemand naast mij, om 9u hadden wij de gewoonte om een boterham te eten, ik deed dit praktisch nooit omdat ik s’ morgens normaal mijn ontbijt thuis at, maar velen deden dit nooit en om 9u eten die dan hun boterham op, op het werk, terwijl ze verder aan slijpen waren. De diamantjes zaten in kleine potjes, hij is dan aan het eten en terwijl ze aan het eten waren, werd een soms eens een krant genomen, om naar de koers of de voetbal te kijken, en als de boterhammetjes op waren, dan alles opruimen en weg. 

Als het avond was, zei hij tegen mij ‘potverdorie, ik heb hier 2 of 3 steentjes te kort’, ik zei ‘hoe gebeurt dit, je hebt ergens misschien in een putje gekipt of zo?’ Beginnen vegen en zoeken en niks gevonden, 's anderdaags komt hij dan terug, ik vroeg dan ‘je hebt dit toch niet opgegeten terwijl je uw boterham at? Je moet niet lachen misschien is dit wel zo.’ Hij ging naar het toilet, je had zo van die zeefjes, ingeval je een steentje kwijt was, moest je er achter zoeken, als je de eerst 2 of 3 dagen niet terug vond, dan ging je dit niet terug vinden. We hadden dan speciale zeefjes met heel fijne netjes, je moest dit dan schudden met het vuil erop, normaal zag je iets blinken. Je had ze dan terug he, ik zei ‘neem zo een netje en neem dit mee naar het toilet’. Hij zei ‘zou ik dit doen?’, ik zei ‘je moet dit doen’, je weet het toch nooit, hij heeft het gedaan en ja ze zaten er alle drie in. 

Hij had ze dus opgegeten met zijn boterhammen, was dit eraan geplakt door de boter? Hij heeft dit opgegeten en niet geknabbeld zeker en gewoon ingeslikt, er zaten 3 steentjes in. Je ziet wel hoe zot dit kan zijn. Je moet toch voorzichtig zijn. Dit waren zo zaken die gebeurden. Daar is lang mee gelachen geweest. Velen vragen zich ook af, gebeurde er dan nooit geen diefstal? Dit is een waardevol product, is er nooit een diefstal op, neen dit gebeurde nooit. Echt waar.' 

 
Bronnen
 
Getuigenis van Marc Knockaert, in het kader van het project A World of Diamond: Diamond Workers in Belgium, The Netherlands and France (1895-2000), 17/02/2020.

Contacteer

Contacteer Martine Vermandere of Lori Verhoeven via het oproepformulier.

Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent
Tel. : +32 9 224 00 79
Amsab-ISG is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
info@amsab.be - http://www.amsab.be

 

Over Amsab-ISG

Wij bewaren, ontsluiten, onderzoeken en valoriseren de historische strijd om Brood en om Rozen, voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid.