• Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over.

    Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht te geven
    op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag.

     

    PODCAST
  • Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over. Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht geven op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag
    Read More
  • Welkom op de website van Schafttijd

  • 1
  • 2

Fototentoonstelling en podcast

Een fototentoonstelling en podcast, gelanceerd op Boterhammen in het Park op 28 augustus, nemen je mee naar de eetpauze, vroeger en vandaag.

Meer info

 

Over het project

Met het project willen we vooreerst de vele getuigenissen die reeds bestaan over schafttijd verzamelen, inventariseren en registreren zodat ze duurzaam kunnen bewaard worden. Daarnaast zoeken we ook naar nieuwe verhalen die nog meer informatie aanbrengen over de talloze manieren waarop de schafttijd werd en wordt doorgebracht.

 

Lees meer over het project

 

Lunchen in een melkbar

In de mijn van Zolder werkten ook vrouwen … in de melkbar.

De melkbar in het bovengrondse hoofdgebouw werd oorspronkelijk uitgebaat door melkfabriek Lilac. In 1966 kon de 21-jarige Hilda Put er starten. Vijf jaar later kon ze zich zaakvoerder van de melkbar noemen.

Hilda Put in de melkbar in de mijn van Zolder (Privécollectie Hilda Put)

Het was er vaak ontzettend druk. De mijnwerkers die bovenkwamen hadden grote dorst door het steenstof en de hitte. Ze snakten naar melk. Hilda getuigt over de bedoeling en de werkwijze van de melkbar:

 

‘De Lilac is daar destijds mee begonnen in 1957. Die hebben toen echt de bedoeling gehad van: ‘We gaan daar een melkbar en melk verkopen voor die mijnwerkers want dat is gezond’. Dat was echt de bedoeling. Later is dat toch achterhaald want zij werkten dan in het stof. Die melk, als ze dan melk opdronken, dan zou nog meer slijmvorming gegeven hebben en dat zou toch niet zo gezond zijn. Dan zou een frisdrank beter geweest zijn want dat spoelde dan nog beter door, dat was toen de bedoeling.

We hadden dan melk met verschillende smaken in en die moesten we alle posten terug klaar maken dat alles klaar stond tegen dat ze boven kwamen. Dan moest het heel snel gaan omdat ze dan met heel veel waren. Daar deden we dan ofwel kriek in, of grenadine of mokka. Dat maakte het lekkerder. Die grenadine kregen we dan. Kriekske zeggen ze daar tegen.’

 

Bronnen

Getuigenis van Hilda Put, 15/09/2021.

Johan VELDEMAN, Hilda Put, wit tussen zwart. In: Johan VELDEMAN (red.), Diep: de mijnologen, Heusden-Zolder: Coalface, 2018, pp. 92-111. 

Contacteer

Contacteer Martine Vermandere of Lori Verhoeven via het oproepformulier.

Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent
Tel. : +32 9 224 00 79
Amsab-ISG is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
info@amsab.be - http://www.amsab.be

 

Over Amsab-ISG

Wij bewaren, ontsluiten, onderzoeken en valoriseren de historische strijd om Brood en om Rozen, voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid.