• Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over.

    Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht te geven
    op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag.

     

    PODCAST
  • Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over. Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht geven op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag
    Read More
  • Welkom op de website van Schafttijd

  • 1
  • 2

Fototentoonstelling en podcast

Een fototentoonstelling en podcast, gelanceerd op Boterhammen in het Park op 28 augustus, nemen je mee naar de eetpauze, vroeger en vandaag.

Meer info

 

Over het project

Met het project willen we vooreerst de vele getuigenissen die reeds bestaan over schafttijd verzamelen, inventariseren en registreren zodat ze duurzaam kunnen bewaard worden. Daarnaast zoeken we ook naar nieuwe verhalen die nog meer informatie aanbrengen over de talloze manieren waarop de schafttijd werd en wordt doorgebracht.

 

Lees meer over het project

 

Lunchen op het hoppeveld

Hoppeplukkers in Poperinge kregen vaak eten van de boer waar ze voor werkten. Velen aten snel op het hoppeveld.

Hoppeplukkers met koffie en brood. (Hopmuseum, Poperinge)

’s Middags speelden ze geregeld varkensvlees, ofwel een ‘schelle van de zeuge’, naar binnen. Samen met aardappelen, groenten en vaak voorafgegaan door een dikke groentesoep. Plukkers in halve kost namen zelf hun boterhammen mee. Wel kregen ze ’s morgens aardappelen in de pel en koffie en genoten ze tijdens de middagpauze mee van de soep.  

De verbeterde welvaart vanaf eind jaren 1950 was ook voelbaar op het hoppeveld. Veel plukkers herinneren zich nog het ijscokarretje dat één of twee keer per week langs de hoppevelden passeerde. Een extraatje dat voor de Tweede Wereldoorlog bijna ondenkbaar was. 

André Decrock weet, als zoon van een boer, als geen ander wat er op tafel kwam voor de hoppeplukkers:

  

'Om 9 uur kwam de boer op het veld met een volle mand boterhammen en aardappelen in de pel. Ook koffie werd er voorzien. Om 12 uur was het een warme maaltijd voor de mensen. Moeder had in tussentijd thuis alles klaargezet op de tafels, bijgestaan door mijn zusters. Soep, aardappelen en vlees. Meestal was het in de week een schel van de zeug en de groenten waren boontjes, tomaten en salade. Alles stond klaar op de tafel. Ook een glas tafelbier voor iedereen en water was voorzien. Van zodra ze waren aangekomen, werd er vlug gegeten. Er was geen tijd om vlug de gazet te lezen. Er was geen tijd om een dutje te doen. Na een halfuur was iedereen klaar. Na drie kwartieren was iedereen weer op het veld aan het werk.

Het gebeurde een paar keer per week dat Madeleintje met haar ‘ijskreemkar’ langskwam. Dat was voor velen een feest, in het bijzonder voor de jongeren. De jongeren wisten dat als ze goed geplukt hadden, ze een ijsje kregen. Dat was een blijde verwachting wanneer Madeleintje één tot tweemaal per week langskwam.’  

 

Hoppeplukkers aan het werk. (Hopmuseum, Poperinge)

Plukkers die hun eigen boterhammen mee hadden aten vaak snel op het veld. Ze verdienden hun kost per kilo en probeerden daarom zo min mogelijk tijd te verliezen. Dit was ook het geval voor de moeder van Elisabeth Busson:

  

‘Eten en plukken hé. Daar gingen er niet veel voor zitten. Dat was ook rechtuit eten en dan weer plukken, hé. Moeder at en plukte. Ze zette haar tas soep in de mand, in de hommel, en dopte er dan eens haar boterham in en altijd maar voortdoen. Ze heeft niet veel winden laten vliegen, hoor.’ 

 

Bronnen

Deze tekst is gebaseerd op de getuigenissen die Mathias Cheyns verzamelde voor zijn publicatie: Mathias CHEYNS, Kort,rap & zonder blad. Hoppepluk tussen 1880 en 1960, Brugge: De Klaproos, 2009, pp. 112-129. Met dank aan Hopmuseum Poperinge. 

 

Contacteer

Contacteer Martine Vermandere of Lori Verhoeven via het oproepformulier.

Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent
Tel. : +32 9 224 00 79
Amsab-ISG is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
info@amsab.be - http://www.amsab.be

 

Over Amsab-ISG

Wij bewaren, ontsluiten, onderzoeken en valoriseren de historische strijd om Brood en om Rozen, voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid.