• Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over.

    Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht te geven
    op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag.

     

    PODCAST
  • Welkom op de website van Schafttijd

    Hoewel er niks alledaagser is dan de lunchpauze, weten we er nog weinig over. Amsab-ISG gaat met een project rond schafttijd de uitdaging aan om zicht geven op de invulling van de middagpauze van de werkende mens in het verleden en vandaag
    Read More
  • Welkom op de website van Schafttijd

  • 1
  • 2

Fototentoonstelling en podcast

Een fototentoonstelling en podcast, gelanceerd op Boterhammen in het Park op 28 augustus, nemen je mee naar de eetpauze, vroeger en vandaag.

Meer info

 

Over het project

Met het project willen we vooreerst de vele getuigenissen die reeds bestaan over schafttijd verzamelen, inventariseren en registreren zodat ze duurzaam kunnen bewaard worden. Daarnaast zoeken we ook naar nieuwe verhalen die nog meer informatie aanbrengen over de talloze manieren waarop de schafttijd werd en wordt doorgebracht.

 

Lees meer over het project

 

Lunchen in de gevangenis

Gedetineerden zijn vaak inventief om hun voeding gevarieerd te houden.

(Stockfoto, Pexels)

Uit een gesprek met Nancy, een penitentiair bewaking assistent of cipier in de volksmond, bleek dat gedetineerden vaak zelf het heft in handen nemen om gevarieerde voeding naar binnen te spelen. Op haar afdeling kunnen de gedetineerden door de overbevolking in de gevangenis niet in de kantine eten of zelf iets klaarmaken in een keuken. Ze moeten in hun cel eten. Alles moet in de cel gebeuren, ook het bereiden van een extraatje. En voor dat laatste zijn sommigen wel zeer vindingrijk. 

 

Ze eten allemaal in hun cel, bij ons op onze afdeling hé, omdat we ook al jaren op onze afdeling met overbevolking zitten. Jaren geleden, ik spreek eigenlijk van 10 jaar geleden, mochten ze nog in de zaal eten. Dan was er één sectie-ziender, een gedetineerde die verantwoordelijk was voor het eten uit te delen en te kuisen. En dan konden ze eigenlijk echt in de zaal eten. Maar nu eten ze op cel. We zitten met een grote overbevolking en naar veiligheid toe wordt er niet meer in de zaal gegeten. Wij hebben beklaagden dus wij hebben heel veel gedetineerden, overbevolking. En naar veiligheid toe is dat niet meer mogelijk. 

Maar er zijn er wel veel die koken in de microgolf. Die zelf eitjes of iets bakken in de microgolf. Die kopen dan zo speciaal op de kantine, zo speciaal een potje voor in de microgolf om te koken. En die zijn zodanig inventief, ja, dat zij alles klaarmaken. Zelfs broodpudding. Melk en brood dat ze over hebben ze gooien dat er allemaal in, suiker, ja en blijkbaar lukt dat. Of pudding ook ja, maar ik denk ook voor kooktoestellen, in Brugge zelf mag je geen waterkokers hebben blijkbaar ook omdat de elektriciteit dat niet echt aankan. In Gent vroeger hadden ze wel een waterkoker en ik heb nog in Leuven-Centraal ook gewerkt en daar hadden ze wel een klein kookplaatje.         

 

Deze tekst werd opgesteld door stagiair Clara Pollentier, die Nancy ook interviewde.

 

Bronnen

Getuigenis van Nancy, 07/06/2022.

Contacteer

Contacteer Martine Vermandere of Lori Verhoeven via het oproepformulier.

Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent
Tel. : +32 9 224 00 79
Amsab-ISG is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
info@amsab.be - http://www.amsab.be

 

Over Amsab-ISG

Wij bewaren, ontsluiten, onderzoeken en valoriseren de historische strijd om Brood en om Rozen, voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid.