Van knapzak tot bentobox

Wanneer de inhoud van de brooddoos evolueert, verandert ook de vorm van de (brood-)doos.

(Stockfoto, Unsplash).

Nog niet zo lang geleden haalde de grote meerderheid van de werknemers en studenten tijdens de schafttijd een rechthoekige plastieken brooddoos boven met daarin een paar boterhammen. Vandaag oogt de lunch wat gesofisticeerder.   

De klassieke brooddoos was sinds 1950, wanneer DBP Plastics de kunststof brooddoos ontwikkelde, jarenlang talrijk aanwezig op de werkvloer en in schoolrugzakken. Het was een aangename vervanging voor de knapzak. Het brood bleef langer vers in de brooddoos. Vandaag eten we echter veel meer dan enkel brood. Een broodtrommel moet vandaag vooral slaatjes, groenten, fruit, restjes van de avond voordien en zoveel meer bewaren. Een klassieke brooddoos doet hier vaak tekort. 

 

Witte brooddoos vervaardigd door de Belgische fabrikant DBP Plastics (collectie Huis van Alijn).

De bentobox neemt een steeds prominentere plek in. ‘Bento’ is het Japanse woord voor lunchbox. Deze broodtrommel verdeelt je lunch in verschillende vakjes. Dit maakt het mogelijk om wat fruit, yoghurt, granola én wat brood in éénzelfde lunchbox te verpakken. Een echte bento bestaat uit ½ koolhydraten, ¼ proteïnen, 1/8 groenten en 1/8 fruit én is mooi gepresenteerd.  

 

Bronnen

De brooddoos is dood, lang leve de brooddoos! In De Tijdhttps://www.tijd.be/sabato/gastronomie/de-brooddoos-is-dood-lang-leve-de-brooddoos/10174710.html, 23/10/2019. 

Raf DE MOT, Weg met de boterhammendoos, hier is de bentobox. Op Ambiancehttps://ambiance.be/weg-met-de-boterhammendoos-hier-is-de-bentobox/, 30/08/2019.