Pauze vandaag

Vandaag is de lunchpauze vaak het enige rustmoment tijdens de werkdag. Zijn er geen andere alternatieven?

 
Havenarbeiders tijdens een korte koffiepauze tussen de te laden spoorstaven. Haven van Antwerpen, jaren 1990. (Amsab-ISG, fo018756)

Mentale pauzes

Een mentale pauze nemen kan heel gemakkelijk en hoeft bovendien niet lang te duren. Simpelweg je computer even uitzetten, je werkplek eventjes verlaten, deconnecteren van je smartphone en het internet of gewoon enkele minuten door het raam staren en aan niks denken. Deze korte momenten van mentale rust brengen voordelen met zich mee. Mentale pauzes houden de prestaties van je hersenen op peil en verlengen je aandachtsspanne.

Koffiepauzes

De koffiepauze is een essentieel deel van de werkdag. Even gezamenlijk met de collega’s een bakje troost drinken zorgt voor rust en herwonnen kracht. Daarnaast dragen koffiepauzes bij tot nieuwe ideeën, meer productiviteit en een betere sfeer of ‘team spirit’ op het werk. Net daarom is in Zweden dit rustmoment in verschillende bedrijven verplicht.

Dutjes

Maar ook een vijf- of tiental minuutjes indommelen kan een waardevolle pauze zijn. Dutjes verbeteren de cognitieve prestaties en bevorderen de mentale en fysieke gezondheid. Ze bieden bovendien weerwerk tegen de 'middagdip' na de lunch.

 

Deze tekst werd opgesteld door stagiair Emile Vandenameele, die Barbara ook interviewde.

 

Bronnen

Anoniem. “Een pleidooi voor slapen tijdens de werkuren: 'Een dutje kan een waardevolle pauze zijn'.” Knack Trends Style. Geraadpleegd 04.05.2022. https://trends.knack.be/economie/style/business/een-pleidooi-voor-slapen-tijdens-de-werkuren-een-dutje-kan-een-waardevolle-pauze-zijn/article-longread-968931.html.

Anoniem. “Voorpublicatie: 'De lunchpauze is vaak de enige pauze die we nemen'”. Knack Trends Style. Geraadpleegd 04.05.2022. https://trends.knack.be/economie/style/business/voorpublicatie-de-lunchpauze-is-vaak-de-enige-pauze-die-we-nemen/article-normal-1145845.html.

Christiaens, Tim. “Koffiepauze verplicht in Zweedse bedrijven.” Knack Trends. Geraadpleegd 04.05.2022. https://trends.knack.be/economie/ondernemen/koffiepauze-verplicht-in-zweedse-bedrijven/article-normal-686467.html.